Our Shop

-36%

Test bank for Concepts for Nursing Practice 3rd Edition Giddens

$32.00$50.00

Edition: 3rd Edition

Format: Downloadable ZIP Fille

Resource Type: Test bank

Duration: Unlimited downloads

Delivery: Instant Download

Share:

Test bank for Concepts for Nursing Practice 3rd Edition Giddens

Concept 01: Development
Giddens: Concepts for Nursing Practice, 3rd Edition

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse manager of a pediatric clinic could confirm that the new nurse recognized the
purpose of the HEADSS Adolescent Risk Profile when the new nurse responds that it is
used to review for needs related to
a. anticipatory guidance.
b. low-risk adolescents.
c. physical development.
d. sexual development.
ANS: A

The HEADSS Adolescent Risk Profile is a psychosocial assessment screening tool which
reviews home, education, activities, drugs, sex, and suicide for the purpose of identifying
high-risk adolescents and the need for anticipatory guidance. It is used to identify high-risk,
not low-risk, adolescents. Physical development is reviewed with anthropometric data.
Sexual development is reviewed using physical examination.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

2. The nurse preparing a teaching plan for a preschooler knows that, according to Piaget, the
expected stage of development for a preschooler is
a. concrete operational.
b. formal operational.
c. preoperational.
d. sensorimotor.
ANS: C
The expected stage of development for a preschooler (3–4 years old) is pre-operational.
Concrete operational describes the thinking of a school-age child (7–11 years old). Formal
operational describes the thinking of an individual after about 11 years of age. Sensorimotor
describes the earliest pattern of thinking from birth to 2 years old.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

3. The school nurse talking with a high school class about the difference between growth and
development would best describe growth as
a. processes by which early cells specialize.
b. psychosocial and cognitive changes.
c. qualitative changes associated with aging.
d. quantitative changes in size or weight.
ANS: D

TEST BANK FOR CONCEPTS FOR NURSING PRACTICE 3RD EDITION BY GIDDENS

Growth is a quantitative change in which an increase in cell number and size results in an
increase in overall size or weight of the body or any of its parts. The processes by which
early cells specialize are referred to as differentiation. Psychosocial and cognitive changes
are referred to as development. Qualitative changes associated with aging are referred to as
maturation.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

4. The most appropriate response of the nurse when a mother asks what the Denver II does is
that it
a. can diagnose developmental disabilities.
b. identifies a need for physical therapy.
c. is a developmental screening tool.
d. provides a framework for health teaching.
ANS: C
The Denver II is the most commonly used measure of developmental status used by
healthcare professionals; it is a screening tool. Screening tools do not provide a diagnosis.
Diagnosis requires a thorough neurodevelopment history and physical examination.
Developmental delay, which is suggested by screening, is a symptom, not a diagnosis. The
need for any therapy would be identified with a comprehensive evaluation, not a screening
tool. Some providers use the Denver II as a framework for teaching about expected
development, but this is not the primary purpose of the tool.

5. To plan early intervention and care for an infant with Down syndrome, the nurse considers
knowledge of other physical development exemplars such as
a. cerebral palsy.
b. failure to thrive.
c. fetal alcohol syndrome.
d. hydrocephaly.
ANS: D
Hydrocephaly is also a physical development exemplar. Cerebral palsy is an exemplar of
adaptive developmental delay. Failure to thrive is an exemplar of social/emotional
developmental delay. Fetal alcohol syndrome is an exemplar of cognitive developmental
delay.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

6. To plan early intervention and care for a child with a developmental delay, the nurse would
consider knowledge of the concepts most significantly impacted by development, including
a. culture.
b. environment.
c. functional status.
d. nutrition.
ANS: C

TEST BANK FOR CONCEPTS FOR NURSING PRACTICE 3RD EDITION BY GIDDENS

Function is one of the concepts most significantly impacted by development. Others include
sensory-perceptual, cognition, mobility, reproduction, and sexuality. Knowledge of these
concepts can help the nurse anticipate areas that need to be addressed. Culture is a concept
that is considered to significantly affect development; the difference is the concepts that
affect development are those that represent major influencing factors (causes); hence
determination of development would be the focus of preventive interventions. Environment
is considered to significantly affect development. Nutrition is considered to significantly
affect development.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

7. A mother complains to the nurse at the pediatric clinic that her 4-year-old child always talks
to her toys and makes up stories. The mother wants her child to have a psychological
evaluation. The nurse’s best initial response is to
a. refer the child to a psychologist immediately.
b. explain that playing make believe is normal at this age.
c. complete a developmental screening using a validated tool.
d. separate the child from the mother to get more information.
ANS: B

By the end of the fourth year, it is expected that a child will engage in fantasy, so this is
normal at this age. A referral to a psychologist would be premature based only on the
complaint of the mother. Completing a developmental screening would be very appropriate
but not the initial response. The nurse would certainly want to get more information, but
separating the child from the mother is not necessary at this time.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

8. A 17-year-old girl is hospitalized for appendicitis, and her mother asks the nurse why she is
so needy and acting like a child. The best response of the nurse is that in the hospital,
adolescents
a. have separation anxiety.
b. rebel against rules.
c. regress because of stress.
d. want to know everything.
ANS: C
Regression to an earlier stage of development is a common response to stress. Separation
anxiety is most common in infants and toddlers. Rebellion against hospital rules is usually
not an issue if the adolescent understands the rules and would not create childlike behaviors.
An adolescent may want to “know everything” with their logical thinking and deductive
reasoning, but that would not explain why they would act like a child.
OBJ: NCLEX Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping